BröllopsGuiden

BRÖLLOPSGUIDEN I SAMARBETE MED LÅNEMÄKLAREN.SE
Lånemäklaren.se

Finansiera bröllopet

Hur planerar och finansierar man sitt bröllop? Det är ju brudparets stora dag, så vare sig man vill ha ett stort bröllop eller något mer intimt med nära och kära
vill man inte snåla för mycket.
För att kunna lista ut hur mycket pengar det handlar om gäller det att veta vad man vill ha. Behöver ni hjälp av en professionell bröllopsplanerare eller kan ni klara av det mesta själva? Ska ni gifta er i kyrka eller någon annanstans?

Hur mycket kostar ett bröllop?

Att gifta sig måste inte vara dyrt, men i genomsnitt kostar det cirka 54 000 kronor, enligt en undersökning av Swedbank. I samma utredning kan vi dock se att 21% av paren har en kostnad på under 10 000 kr, samt att nästan vart femte bröllop i storstäder kostar över 100 000 kr, så allt beror på hur och hur stort man firar giftermålet.

Det är festen som tar den största delen av kakan, eller cirka 35 000 kr i snitt. Därefter är det ringarna som kostar mest – ungefär 8 000 - 10 000 kr sammanlagt. Övriga större kostnader är exempelvis brudklänningen, en professionell bröllopsfotograf, en DJ eller ett band, samt catering och själva lokalen. Var och en av posterna kan kosta från ett par tusen kronor till tiotusentals, beroende på nivån.

Det är smart att börja spara så fort ni har bestämt er för att ni ska gifta er, men det går även att låna pengar för att fylla ut bröllopsbudgeten. Efter bröllopet brukar brudparet åka på bröllopsresa, närmare bestämt är det ungefär hälften av alla som gifter sig har smekmånad, vilket naturligtvis också kostar en slant, särskilt om ni åker utomlands. Smekmånaden kostar cirka 22 000 i snitt – men 32% betalar under 10 000 kr.

Hur fördelas finansieringen vanligtvis?

Traditionellt sett har det varit väldigt vanligt för brudens föräldrar att finansiera bröllopet, men så är det inte längre. De flesta som gifter sig står själva för finansieringen, men det är även vanligt att få hjälp av familjen. Vissa par väljer att be om ett bidrag till bröllopsresan istället för att få traditionella bröllopspresenter och somliga väljer att låna.

Hur lånar man till bröllopet?

Det finns särskilda lån för exempelvis hus- och bilköp, men för ett bröllop är det privatlån som gäller. Det är ett konsumtionslån på upp till 500 000 kr utan säkerhet, vilket innebär att man får spendera pengarna som man vill och att det inte behövs någon pant för lånet. Villkoren och räntorna kan skilja sig ganska kraftigt mellan olika låneerbjudanden, så det är bra att jämföra dem först.

Hur kan man spara in på kostnaderna?

Försök att göra så mycket som möjligt själva - be familj och vänner om hjälp. Känner ni någon som har en schysst lokal? Kanske ni har en kompis som har en bra kamera och/eller är riktigt bra på att fotografera? Kan någon låna ut bord, stolar, tallrikar, dukar och annat som behövs? Vad ska ni erbjuda i form av mat och dryck? Planering är nyckeln till en bra bröllopsbudget!

Kommentarer

annonser
MEDLEM & VERKTYG
Bli medlem gratis och använd alla verktyg

BRÖLLOPSHEMSIDOR
Skapa egen bröllopssida - 35 mallar

KÄNDISBRÖLLOP
Svenska och utländska kändisbröllop

ÅRETS BRÖLLOPSBILDER
12 bröllop varje år ända sen 1997
PLANERINGEN
Planeringskalender, budgetverktyg, fotochecklista m.m.

BLOGGAR
Starta en egen bröllopsblogg och läs alla andras

FORUM
Fråga, svara, skapa omröstningar och tipsa

GÄSTER
Klädkod, möhippa, svensexa, hålla tal m.m.
MODE & STYLING
Brudklänningar, brudfrisyrer, brudgumsmode m.m.

KÖP & SÄLJ
Fynda din brudklänning eller sälj grejer från bröllopet

VIGSELN
Kyrklig, borgerlig, ekologisk eller utomlands

BRÖLLOPSFESTEN
Hyra bord, stolar, tält, recept på bröllopstårta m.m.
Love Your Locals - Till företagsregistret BRÖLLOPSRESAN
Smekmånad, bröllopsresa, bokningstips

HITTA FÖRETAG
Hitta dina lokala bröllopsföretag och e-butiker
Annonsera i företagsregistret

Mer info om tidningen TIDNINGEN
Annonsering
Köp äldre utgåvor
BröllopsGuiden   Facebook Instagram Spotify YouTube Pinterest Twitter Google+
Annonsering webb | Annonsering tidning | Köp tidningen här | Om BröllopsGuiden
This site and its pages are © BröllopsGuiden 1997-2017   Org.nr 556603-1612   BröllopsGuiden Norden AB   Nybrogatan 7   114 34 Stockholm   Karta
Tel: +46 8 545 245 55   E-post: info@brollopsguiden.se